Page 2 of 3

Mount access and Bushings

Posted: Mon Jul 26, 2004 3:10 pm
by MAJ28
Anyway, the front mount on the 3.1 is the one that usually goes bad.  However after I install this mount I will have to check it again.  My mount costs $35 on discount from GM.  Yours is NOT the same.  My mount which is located under the water pump is the counterpart basically of your mount which is located next to your accesories belt.  I can't remember exactly what it looks like.  It's pretty much, under and to the left of your power steering pump if I remember correctly.

I'll get a part # and GM list for you, be back in a minute.

»Jason





Mount access and Bushings

Posted: Mon Jul 26, 2004 3:16 pm
by cramez
They changed the motor mounts in 92 I believe, so your Z would be different than his Indy.

Mount access and Bushings

Posted: Mon Jul 26, 2004 3:20 pm
by MAJ28
GM Part #: 22146738
List: $170.00

I should start composing a list of part numbers.  :)

He said that's the whole assembly, might I suggest Autozone?

»Jason





Mount access and Bushings

Posted: Mon Jul 26, 2004 8:48 pm
by woody90gtz
Oh I looked at it and it's definately the front mount. I just uploaded that video too, you can definately tell. You'd think I would've figured that out already, lol.

filter (and motor mount that's shot)

Mount access and Bushings

Posted: Mon Jul 26, 2004 10:34 pm
by spacecadetz26
you probably need a torque strut. I just replaced mine. $32 at autozone.  Oil leaks make them fail prematurely. or you can spend $80 and get a poly one from ffp

Mount access and Bushings

Posted: Tue Jul 27, 2004 3:06 am
by 1988GTU
I bought my mounts (both: front/back) at autozone for under $30.00 for the front and around $15.00 for back with a lifetime warrenty.  I have the 1988 mounts,although I took out the A/C unit on all the bases not the GTU.   ;)

Mount access and Bushings

Posted: Tue Jul 27, 2004 4:28 am
by Guest
hey, i've got a 93' 3.1 with really bad torque steer (pulls to the passenger side/ right under hard acceleration). It clicks and clunks some as well. I know i need mounts of some kind. Can someone tell me how many mounts this model has, and more importantly, where the hell are they!? i found a front right engine mount and a torque strut mount at rockauto.com. What is a torque strut mount? sounds like either or these mounts may be my problem.




Mount access and Bushings

Posted: Tue Jul 27, 2004 7:43 am
by woody90gtz
Quote (spacecadetz26 @ July 26 2004,22:34)
you probably need a torque strut. I just replaced mine. $32 at autozone.  Oil leaks make them fail prematurely. or you can spend $80 and get a poly one from ffp

What makes you say it's a torque strut? And if it is, do I still need the motor mount? Are there any specialty tools I'd need to borrow from a shop to get it done?

Mount access and Bushings

Posted: Tue Jul 27, 2004 2:22 pm
by MAJ28
I'm done, finally, after 4 hours! ÂÂÂ I could not get access to that bottom bolt, the secret is.... ÂÂÂ remove the square plastic piece under the a/c compressor and use a long extension, it lines up perfect!     < < Took me 45 minutes to figure that one out.

The center of the old mine had completely seperated, once I had the new mount in it was b--ch to line it up with the block (aka the aluminum mount that bolts to the block).

»Jason





Mount access and Bushings

Posted: Tue Jul 27, 2004 5:36 pm
by woody90gtz
Sweet deal Jason, I might not even have to replace my mount. The dude at Napa (as well as Steph) thinks it's the torque strut after I described it to him. The problem is he also thinks my noise is a ball joint. He also thinks the reason it isn't handling the best are my struts. So I guess I have some more work to do.

Mount access and Bushings

Posted: Wed Jul 28, 2004 12:10 am
by MAJ28
Quote
So I guess I have some more work to do.


I feel your pain, believe me!  After I fixed that mount my car still clicks, I think I have a sticky caliper, I'm losing coolant somewhere, the rear motor mount is probably bad, and I have a clicking caliper.  Even with all that, I wouldn't trade you - struts are a pain...

»Jason

Mount access and Bushings

Posted: Wed Jul 28, 2004 12:26 am
by 1988GTU
Quote (MAJ28 @ July 27 2004,23:10)
I'm losing coolant somewhere

Check your oil and smell the exhaust...  Didn't you rebuild that motor?

Mount access and Bushings

Posted: Wed Jul 28, 2004 12:32 am
by MAJ28
Nope, I think the problem is, when I put on the new pump I lost a screw....  I used lots of rtv, but I guess it didn't work.

»Jason

Mount access and Bushings

Posted: Wed Jul 28, 2004 1:23 am
by TeamZGTZ
Check sway bar bushings and links. I replaced my whole front end and it still clunks when I steer hard just like your does jason so do check those.

Mount access and Bushings

Posted: Wed Jul 28, 2004 1:32 am
by MAJ28
I ordered new bushings for my swaybay one time and they sent me the wrong ones, I don't think FE7 bushings are still available.  My whole front suspension is new except control arms, control arm bushings, and Swaybar Bushings.  For now I'm putting off the mount until I get my coolant to stop leaking.

»Jason