GTZ _STILL_ running rough

Have a flashing light? Gauges acting funny? Bad idle? Get your problems solved...
User avatar
DanteGTZ
Registered User
Posts: 698
Joined: Sun Dec 16, 2012 4:38 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

GTZ _STILL_ running rough

Postby DanteGTZ » Sun May 17, 2015 9:04 pm

As some of you know I've been battling a miss and lack of power for a while in my Quad4 Quasar GTZ. I am really at a loss now as I would like to take this car to Bfest. The engine is brand new (~800 miles), timing is good, compression is within a few PSI between each cylinder (cold). I have replaced every single sensor (one by one), swapped coils, ignition module, ECM, memcal, etc.

The tough part is I bought the car without an engine and therefore have never seen the car run properly. I have checked all wires, replaced the injectors, injector harness, alternator, battery, everything I can think of.

Anyone else run into a situation like this??


1993 Quasar Quad4 GTZ - Project WTF
1993 Garnet Quad4 GTZ - GTZed-Eh? - SOLD
1993 Aqua GT - 3.1 / 5 speed - 82k original miles - SOLD

Previous Berettas: 1990 GT and 1993 Quasar GTZ

User avatar
SuzukiGhostRider
Registered User
Posts: 2464
Joined: Tue Feb 12, 2008 4:07 am
Location: Milan NM
Contact:

Re: GTZ _STILL_ running rough

Postby SuzukiGhostRider » Sun May 17, 2015 10:05 pm

What about the fuel pump? Also what are your compression numbers?


Image

User avatar
woody90gtz
Registered User
Posts: 4033
Joined: Thu Jul 11, 2002 8:45 pm
Location: Walton, NY
Has thanked: 4 times
Been thanked: 7 times
Contact:

Re: GTZ _STILL_ running rough

Postby woody90gtz » Sun May 17, 2015 11:46 pm

Ummmmm. OEM tune I assume, so it shouldn't be tune related. Seems like it would have to be somewhere in the harness?


Image
91 "SS" 3400/5spd - EP, FFP, TCE, SPEC, DSS, S&S, OBD1, 13s? GEARHEAD dezign

User avatar
1988GTU
Registered User
Posts: 2744
Joined: Sat Mar 23, 2002 1:06 pm
Location: A town up north
Has thanked: 18 times
Been thanked: 11 times

Re: GTZ _STILL_ running rough

Postby 1988GTU » Sun May 17, 2015 11:47 pm

Make sure all factory grounds are in place.


_________
Image
-------------

SuperLbody
Registered User
Posts: 70
Joined: Thu Jan 15, 2015 6:47 pm

Re: GTZ _STILL_ running rough

Postby SuperLbody » Mon May 18, 2015 12:57 am

Definitely check the fuel pressure and not just at idle or looking for pressure only, unplug the vacuum from the regulator and make it go to max fuel pressure. That way you can see if the fuel pump is able to deliver the fuel needed.



User avatar
Asylum
Registered User
Posts: 3022
Joined: Wed Mar 31, 2004 9:36 am
Location: Hamilton, Ontario, Canada
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times
Contact:

Re: GTZ _STILL_ running rough

Postby Asylum » Mon May 18, 2015 7:08 pm

I have a '91 Quad ECU you can have for free that I know is just fine.

Just pm your address.

Not perfect, but might give you something to compare to.

BUT WAIT A MINUTE!

You have a couple of these things that run just fine, RIGHT?

You have swapped some stuff to see?

It's got to be a bad or missed ground, or something equally as silly.

That said, the travelling hoard is about to descend on your home in the next few weeks and one of them will figure the damn thing out.

:beer:


Eric

Asylum Motorsports
"Where we're not happy 'til YOU'RE not happy!






'91 California Quad
'92 3500 GT gone and not really missed. It was fun. Documented 13.47 N/A.

User avatar
ifixalot
Registered User
Posts: 531
Joined: Tue Dec 26, 2006 10:56 am
Location: Deerfield Illinois
Been thanked: 12 times

Re: GTZ _STILL_ running rough

Postby ifixalot » Tue May 19, 2015 9:50 am

On my 96, z26, v6, It would run fine cold, then after 3-4 minutes, I could give it a little accelerator
and it would shudder and actually drop rpm unless I gave it more accelerator.
It turned out to be a bad spark knock sensor. I heard they get sensitive and retard the timing
when it doesn't need to be. As a test, I unplugged it and the car ran much better.
So then I replaced it with a new one and the car has been fine ever since.
But before I found this I replaced every damn thing, MAF, TPS, MAP, FP reg, ICM, wires, plugs,
ATS, CTS, oxygen sensor and the ECM.



SuperLbody
Registered User
Posts: 70
Joined: Thu Jan 15, 2015 6:47 pm

Re: GTZ _STILL_ running rough

Postby SuperLbody » Tue May 19, 2015 8:58 pm

Could you get a scan tool and monitor the data feed?



User avatar
3X00-Modified
Administrator
Posts: 10657
Joined: Thu Jul 05, 2007 9:18 am
Location: Plainfield CT
Has thanked: 12 times
Been thanked: 46 times

Re: GTZ _STILL_ running rough

Postby 3X00-Modified » Wed May 20, 2015 6:26 am

We did that in TN and nothing stuck out as wrong or not reading correctly.



User avatar
DanteGTZ
Registered User
Posts: 698
Joined: Sun Dec 16, 2012 4:38 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: GTZ _STILL_ running rough

Postby DanteGTZ » Tue May 26, 2015 9:32 pm

I'd like to try and verify my fuel pressure - My 93 fuel rail does not have the schrader valve on it like the earlier Quads do. Has anyone built an adapter that would snap in line of the factory fuel line (the one that attaches to the driver side strut tower)? I'd rather not have to cut/splice something into my factory hoses/lines.

Any thoughts on this?
http://www.nitrousoutlet.com/nitrous-ou ... apter.html

Looks like it'd be exactly what I'm looking for. I'm open to suggestion for ideas.


1993 Quasar Quad4 GTZ - Project WTF
1993 Garnet Quad4 GTZ - GTZed-Eh? - SOLD
1993 Aqua GT - 3.1 / 5 speed - 82k original miles - SOLD

Previous Berettas: 1990 GT and 1993 Quasar GTZ

SuperLbody
Registered User
Posts: 70
Joined: Thu Jan 15, 2015 6:47 pm

Re: GTZ _STILL_ running rough

Postby SuperLbody » Tue May 26, 2015 10:05 pm

Well let's narrow it down a bit. When you say a miss and lack of power where does it occur? Is it in a range or wide spread? Does it happen more warm or cold?



User avatar
Rettax3
Registered User
Posts: 1080
Joined: Mon Oct 22, 2012 3:34 pm

Re: GTZ _STILL_ running rough

Postby Rettax3 » Tue May 26, 2015 11:59 pm

I had made a snap-in adapter line at one point (several different ones, actually), but they were all stolen a few years ago with my other diagnostic tools. If you can find a donor out in the junk-yards, it is easy to make something that works. Personally, I think it is stupid not to have a test-port, so on my '97 Z-24 (2.4 Twin Cam), I cut the metal line near the cam housing and installed a Tee fitting (heavy-duty compression fittings for industrial applications -spend the extra money on some quality parts), and put a brass Schrader valve on it -I could check my car's fuel pressure with a tire-gauge if I couldn't (for some inconceivable reason) put the correct gauge on it. I later just installed a permanent gauge from an adjustable FPR.

I replaced a dead pump in my '90 Turbo 'Retta a short time ago, and the new pump was defective. It supplies pressure just fine and would pass all of the tests normally expected of it in a bay, but once actually driving, you can see that under load the pump cannot deliver the volume necessary to keep the engine running properly and the pressure drops out. However you test your fuel pressure, make sure you can see the gauge while you are driving the car, and can verify proper pressure even while it is having the performance trouble. Good luck.


1989 Super Charged 3800 Series II (First)Six-Speed Conversion GTU
1990 Turbo 3.4 Five-Speed T-Type
1990 4.0L 4-Cam 32-Valve V-8 Five-Speed Indy GTi (Rebuild Project)
1990 Stock(!) 3.1 MPFI Auto Indy
1995 3400 Top-End Auto OD Z-26

User avatar
DanteGTZ
Registered User
Posts: 698
Joined: Sun Dec 16, 2012 4:38 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: GTZ _STILL_ running rough

Postby DanteGTZ » Thu May 28, 2015 9:34 pm

SuperLbody wrote:Well let's narrow it down a bit. When you say a miss and lack of power where does it occur? Is it in a range or wide spread? Does it happen more warm or cold?


It occurs all the time - Warm/Cold/LowRPM - It is basically there all the time.


1993 Quasar Quad4 GTZ - Project WTF
1993 Garnet Quad4 GTZ - GTZed-Eh? - SOLD
1993 Aqua GT - 3.1 / 5 speed - 82k original miles - SOLD

Previous Berettas: 1990 GT and 1993 Quasar GTZ

SuperLbody
Registered User
Posts: 70
Joined: Thu Jan 15, 2015 6:47 pm

Re: GTZ _STILL_ running rough

Postby SuperLbody » Thu May 28, 2015 10:01 pm

DanteGTZ wrote:
SuperLbody wrote:Well let's narrow it down a bit. When you say a miss and lack of power where does it occur? Is it in a range or wide spread? Does it happen more warm or cold?


It occurs all the time - Warm/Cold/LowRPM - It is basically there all the time.


Hmmmm, well fuel pump is the one we all mentioned. You mentioned coils and wires, what about the spark plugs? Possible restriction of the exhaust?



User avatar
DanteGTZ
Registered User
Posts: 698
Joined: Sun Dec 16, 2012 4:38 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: GTZ _STILL_ running rough

Postby DanteGTZ » Thu May 28, 2015 11:07 pm

I'm going to have to rig up something to test my fuel pressure but I'll get to that middle of next week.

As for the other stuff, everything else has been checked. Coils, Ignition Module, Plugs, Boots, O2, TPS, IAC, Coolant Temp Sensor, Injectors, Inj Harness, Knock Sensor, CPS, etc. Literally every sensor is new and replaced separately for testing. Exhaust manifold is clear and cat temps appear normal before and after.


1993 Quasar Quad4 GTZ - Project WTF
1993 Garnet Quad4 GTZ - GTZed-Eh? - SOLD
1993 Aqua GT - 3.1 / 5 speed - 82k original miles - SOLD

Previous Berettas: 1990 GT and 1993 Quasar GTZ


Return to “Diagnostic Help”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests