stall8ng..not starting

Have a flashing light? Gauges acting funny? Bad idle? Get your problems solved...
blacklightn
Registered User
Posts: 10
Joined: Sun Jul 12, 2015 2:50 pm

stall8ng..not starting

Postby blacklightn » Thu Oct 29, 2015 4:15 pm

Ok here it is I have a 95 base beretta and outta nowhere it stalls on me. It has been running fine even that day. Once I tried to crank it back up there was a horrible knock sounds from engine. I have been trying to get it to run but within seconds it stalls sometimes with a knock. The battery is 2 years old and I have plenty of gas in the tank and I can here fuel pump kick on..I also am getting fuel pressure. I have no idea what's going on with it..anyone have this problem or any idea what to check please let me know. Like I said this issue came out of nowhere it has been running perfect. Also I did drain oil just to see if there was any metal shaving and nothing was in oil.



SuperLbody
Registered User
Posts: 70
Joined: Thu Jan 15, 2015 6:47 pm

Re: stall8ng..not starting

Postby SuperLbody » Thu Oct 29, 2015 11:19 pm

I'd say check the Crank Positon Sensor. That would cause a random stall. If that checks out start with the basics, compression spark and fuel.



User avatar
ifixalot
Registered User
Posts: 531
Joined: Tue Dec 26, 2006 10:56 am
Location: Deerfield Illinois
Been thanked: 12 times

Re: stall8ng..not starting

Postby ifixalot » Fri Oct 30, 2015 10:40 am

V6?
Bad MAF sensor or plug?
Any codes?
I just had a problem with a bad MAF sensor plug.
It caused some random hesitations and then caused my engine to die as a turned a corner.
It might cause a lean condition which might cause a pre-ignition knock as the engine dies.
If you spray some starting fluid in the throttle body, will it start? That would eliminate crank sensor.
I like to squirt some gas in the engine. Some would disagree, saying that is too dangerous.
I've never liked and I don't even know, if you can get starting fluid anymore.
I have a little 4oz metal can from Sta-Bil that I keep full of gas.



blacklightn
Registered User
Posts: 10
Joined: Sun Jul 12, 2015 2:50 pm

Re: stall8ng..not starting

Postby blacklightn » Fri Oct 30, 2015 12:28 pm

It's a v6 with 3100. I never did try to pull a code. My dad thought it could be crankshaft but the knock was towing him off. We will try the crankshaft first. Hopefully that's what it is. I hope I don't need a new engine.



User avatar
ifixalot
Registered User
Posts: 531
Joined: Tue Dec 26, 2006 10:56 am
Location: Deerfield Illinois
Been thanked: 12 times

Re: stall8ng..not starting

Postby ifixalot » Fri Oct 30, 2015 3:46 pm

I had one other thought, with mention of knocking in the motor, I thought I might have heard about on some 3.1/3100
engines the camshaft broke in half causing half the engine not to function. Maybe pistons hitting open valves?



blacklightn
Registered User
Posts: 10
Joined: Sun Jul 12, 2015 2:50 pm

Re: stall8ng..not starting

Postby blacklightn » Wed Nov 04, 2015 2:33 pm

Ok I changed the crankshaft censor and it's still not starting. We made sure it had fuel pressure(which was at right psi). After we changed the crankshaft censor tried starting it and it wouldn't start but could smell gas like if it was flooded. I'm at a loss with this car any other ideas that I can look into.



User avatar
3X00-Modified
Administrator
Posts: 10657
Joined: Thu Jul 05, 2007 9:18 am
Location: Plainfield CT
Has thanked: 12 times
Been thanked: 46 times

Re: stall8ng..not starting

Postby 3X00-Modified » Thu Nov 05, 2015 7:06 am

Pull the front valve cover off and have someone crank the motor... Make sure ALL the rockers move at some point. This could point to a broken camshaft if some do not move... Ones closer to the drivers side will probably be the ones that stay stationary if there is an issue.



User avatar
1988GTU
Registered User
Posts: 2744
Joined: Sat Mar 23, 2002 1:06 pm
Location: A town up north
Has thanked: 18 times
Been thanked: 11 times

Re: stall8ng..not starting

Postby 1988GTU » Fri Nov 06, 2015 5:59 am

When cranking, does the oil pressure raise or does it stay limpat zero?


_________
Image
-------------

blacklightn
Registered User
Posts: 10
Joined: Sun Jul 12, 2015 2:50 pm

Re: stall8ng..not starting

Postby blacklightn » Fri Nov 06, 2015 12:19 pm

It's not moving it will crank over then shut off. I have the dummy lights in it.



User avatar
1988GTU
Registered User
Posts: 2744
Joined: Sat Mar 23, 2002 1:06 pm
Location: A town up north
Has thanked: 18 times
Been thanked: 11 times

Re: stall8ng..not starting

Postby 1988GTU » Fri Nov 06, 2015 9:36 pm

With the vehicle raised in the front only, spin off the oil filter letting residual oil abate. Leaving oil filter off and fuel system disabled (pull pump fuse or injector fuse) , crank engine, Oil not spewing out rapidly while cranking is not a good sign and now would suspect the cam is snapped.


_________
Image
-------------

SuperLbody
Registered User
Posts: 70
Joined: Thu Jan 15, 2015 6:47 pm

Re: stall8ng..not starting

Postby SuperLbody » Fri Nov 06, 2015 11:10 pm

Was the low oil level light lit at all? If not check for codes man. That will help narrow it down. If there's no codes than check your spark and compression.



blacklightn
Registered User
Posts: 10
Joined: Sun Jul 12, 2015 2:50 pm

Re: stall8ng..not starting

Postby blacklightn » Sat Nov 07, 2015 2:12 pm

I haven't check any codes I don't a code checker for my car..some reason the auto stores by us don't have it for my car.



blacklightn
Registered User
Posts: 10
Joined: Sun Jul 12, 2015 2:50 pm

Re: stall8ng..not starting

Postby blacklightn » Sat Nov 07, 2015 2:14 pm

The oil light was on but it was never low something wrong with the censor. I do have spark too.



User avatar
Asylum
Registered User
Posts: 3022
Joined: Wed Mar 31, 2004 9:36 am
Location: Hamilton, Ontario, Canada
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times
Contact:

Re: stall8ng..not starting

Postby Asylum » Sat Nov 07, 2015 2:18 pm

I don't know if the paperclip works on OBD 1.5 or not.

Did you actually check for rocker arm movement yet?


Eric

Asylum Motorsports
"Where we're not happy 'til YOU'RE not happy!






'91 California Quad
'92 3500 GT gone and not really missed. It was fun. Documented 13.47 N/A.

User avatar
1988GTU
Registered User
Posts: 2744
Joined: Sat Mar 23, 2002 1:06 pm
Location: A town up north
Has thanked: 18 times
Been thanked: 11 times

Re: stall8ng..not starting

Postby 1988GTU » Sat Nov 07, 2015 3:48 pm

where are you located?


_________
Image
-------------


Return to “Diagnostic Help”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests